ZA NEJMENŠÍM MĚSTEM V ČR 7. – 9. 5. 2010

13.05.2010 16:19

 

 

ZA NEJMENŠÍM MĚSTEM V ČR

 

7. – 9. 5. 2010


 

 1.den:  sraz jsme měli v pátek v 17,00 hodin. Vzhledem k tomu, že již jsme spolehliví cestovatelé, tentokrát dorazili všichni včas a mohli jsme vyrazit dle plánu. Na zámku Nečtiny, kde jsme byli ubytováni, nás očekávali v 19 hodin na večeři. Kvůli menší komplikaci při cestě (kdy pan řidič přehlédl dopravní značku a až teprve těsně u viaduktu zjistil, že se pod něj opravdu nevejdeme a musíme cca 300 m couvat na frekventované silnici) jsme přijeli později, ale večeři nám naštěstí schovali. Po příjezdu jsme vyfasovali od Jardy klíče od pokojů a pak následoval individuální program.

 


 

 

 

2.den:  Po snídani jsme odjeli na zámek Manětín. Prohlídku jsme absolvovali nadvakrát, neboť najednou nás bylo moc. To nás trošku zdrželo, a tak jsme museli poopravit původní sobotní program a zrušit výstup na stolovou horu Vladař. K zámku patří i krásný velký park.

Z Manětína jsme se přesunuli do Žlutic, kde jsme si prohlédli muzeum i s vězením. V muzeu nás zaujala kopie česky psaného kališnického zpěvníku  Žlutického kancionálu. Originál je od roku 1978 uložen v Praze.Velice příjemná paní průvodkyně nás poté vzala i do podzemí, bývalých pivovarských sklepů. Hlavní sklep tohoto areálu je upraven jako malé divadlo, dokonce se tam prý i konal svatební obřad. No nevím,vydržela bych tam tak 20 minut a pak bych zmrzla. V dalším sklepě je umístěno městské lapidárium se sochami ze Žlutic. Dominantou žlutického Velkého náměstí je sloup Nejsvětější trojice, vysoký 15 metrů.

Další zastávkou byl Rabštejn nad Střelou. Je to nejmenší město v  České republice, které dnes obývá necelých 20 stálých obyvatel.

      V Rabštejně jsme se rozdělili na dvě skupiny. Ta první si obešla menší naučnou stezku a poté se přesunula autobusem do Strážiště, ta druhá se do Strážiště vydala pěšky údolím Střely. Cesta byla příjemně rovinatá podél vody, kromě jedné terénní nerovnosti a závěrečného vražedného kopce. Počasí bylo krásné. Důležitá informace – ve Strážišti nemají hospodu!

            Autobusem jsme pak odjeli zpět do zámku Nečtiny.

 

 

 

 

 

3.den:  Ráno jsme měli objednanou prohlídku kláštera Plasy, budovy konventu. Měli jsme možnost vidět ambitové chodby, dvě kaple (sv. Bernarda a sv. Benedikta), nemocniční křídlo, barokní záchody, knihovní sál, čítárnu a zimní refektář. Zajímavostí je, že konvent je postaven na dubových pilotách. Unikátní vodní systém udržuje dubovou konstrukci neustále pod vodou, aby byla zachována její pevnost a stabilita. Bohužel zvenku stavba stále působí poněkud zanedbaně.

      Od kláštera jsme vyrazili pěšky další částí údolí Střely. Po včerejšku, kdy cesta vedla převážně po rovině, se na ni vydali tentokrát všichni. Tento úsek však byl úplně jiný, stálé stoupání do kopce a klesání z kopce. Dorazili jsme do Mladotic, kde jsme se žíznivě vrhli na místní občerstvení Pod lípou. Byl to malý karavan, kde obsluhovala mladá paní v pokročilém stupni těhotenství. Požadavky naší početné skupiny nestíhala zvládnout, takže ji musel vystřídat její manžel. Nakonec tedy každý dostal, co si objednal.

      V Mladoticích na nás již čekal autobus, který nás převezl pod rozhlednu Krkavec. Kdo z nás se doma předem snažil najít informace o rozhledně Krvaveč, jak ji Jarda přejmenoval, měl smůlu. To jsme zjistili až na místě, po vyšlápnutí kopce. A také jsme zjistili, že je zavřeno.

      Poslední zastávkou byla zřícenina Radyně. K té nám Jarda v autobuse vyprávěl zajímavou pověst o Radoušovi a zamordovaných ženách. Zříceninu jsme si prošli, pak jsme si ještě dali poslední občerstvení  a vyrazili domů.

 

      A závěrem… Zpočátku zamračený pan řidič s námi začal v neděli komunikovat –   úspěch!    25 uznaných km v nohách. Jardo díky, tenhle výlet se vydařil. I počasí nám přálo.

 

 

 

                                                                        Petr a Eva Podskalských

 

 

foto:  cvrckove.rajce.idnes.cz/Rabstejn_7.-8.5.2010/

         evusakalena.rajce.idnes.cz/za_nejmensim_mestem/

         rybula.rajce.idnes.cz/2010%2C7.-9.5.Plzensko_s_Jardou/

         hearth4.rajce.idnes.cz/Pesaci_Nectiny%2C_Manetin%2C_Rabstejn%2C_udolim_Strely%2C_Plasy%2C_Radyne_7.5._-_9.5._2010/

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Ing. J.Bastl 603 769 719